Bárkire “dolgozhatnak” a rendőrök

Parttalanná és még ellenőrizhetetlenebbé válhat a titkos információgyűjtés, ha a beszerzett adatokat bárki bármilyen bűncselekményének bizonyítására felhasználhatják – állítják a Népszabadságban megszólaló büntetőjogászok.

Mielőtt elrendelnék a nyomozást gyakorlatilag engedély nélkül szerezhetnek majd be adatokat a rendőrök, az ügyészség és a nemzetbiztonsági szervek, amikor titkos információgyűjtést folytatnak – véli Bárándy Péter ügyvéd, egykori igazságügy-miniszter a büntetőeljárási törvény tervezett módosításáról.

A parlamenthez benyújtott javaslat szerint ugyanis megszüntetnék az ilyen adatgyűjtés célhoz kötöttségét. Vagyis: nemcsak a bírói vagy miniszteri engedélyben szereplő célszemélyről és a kérelemben megadott bűncselekményről, hanem az akció során a hatóság látókörébe kerülő tetszőleges emberekről és bűnügyekről – ha azokat öt évnél súlyosabb börtönbüntetés fenyegeti – összegyűjtött adatokat is felhasználhatnák bizonyítékként.

Hack Péter és Bárándy Péter

Hack Péter büntetőjogász szerint, ha az előterjesztést elfogadják, igen szélesre tárják a kaput, hiszen egy adott személy meghatározott cselekményének felderítésére kiadott engedély alapján bárkire “dolgozhatnak”.

Úgy látja, a mostani javaslat azért is különösen nagy visszalépés, mert korábban a nyomozás hivatalos elrendelése előtt szerzett információk önmagukban egyáltalán nem szolgálhattak bizonyítékként.

Címkék: Belföld