Ónos eső és havazás blokkolja a közlekedést

A folyamatos hóesés miatt keresztbe fordult autók, hótorlaszok nehezítik a közlekedést az ország több megyéjében.

Somogyban ónos eső, havazás nehezítette a közlekedést; több autó koccant, mások keresztbe fordultak az úton, a déli órákig egy helyszínen történt könnyebb sérüléssel járó baleset – közölte Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Az M7-es autópályán több koccanásos, de személyi sérülés nélküli baleset is történt; egyik sem okozott fennakadást az autópályán – mondta a sajtóreferens, hozzátéve: a megye más útjáról is kaptak jelzést a csúszós út miatti koccanásokról, kicsúszásokról, kamionok keresztbe fordulásáról. Karsay Kornél felhívta a figyelmet arra, hogy az autópályán sem tanácsos 50-60 kilométeres tempónál nagyobb sebességgel haladni.

Munkások feltörik a lefagyott havat a Hősök terén.

Tóth Norbert, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatóságának ügyeletese arról tájékoztatott, hogy hajnal óta folyamatosan sózzák, takarítják a megyei útjait saját és bérelt gépekkel egyaránt. Közölte: Kaposvár, Nagyatád, Mernye és Igal térségében az ónos eső, a Balaton térségében, valamint Csurgó és Marcali környékén a havazás lassítja a közlekedést. Hozzátette: a megyében estére 5-15 centiméter hó is eshet.

Kovács Melinda, a Kapos Volán Zrt. vezérigazgatói asszisztense közölte: autóbuszjárataik kisebb késésekkel közlekednek, Siófok és Tab térségében is ónos eső nehezíti a közlekedést, Törökkoppány és Zics térségében is nehezen járhatók az utak. Egy a 67-es úton Mernyénél történt baleset miatt délelőtt órákig állt a forgalom, a járművek több kilométeren át vesztegeltek.

Győr-Moson-Sopron megyében csak kisebb fennakadásokat okoz a folyamatosan eső hó – közölte a Magyar Közút Zrt. szerda délután. A Kisalföld Volánnál már okoz nehézségeket a hó. Sopron közelében, a vejkei dombnál több, nyári gumival útnak induló teherautó is elakadt a hóban, míg a várost elkerülő úton egy keresztbe fordult kamion okozott egy ideig forgalmi akadályt.

Pannonhalmán a várhoz és Győrújbarát hegyesebb részére már nem tudnak bejutni a Kisalföld Volán buszai, a délelőtt még pár perces késések pedig már 15-20 percesre nyúltak – közölte az MTI érdeklődésére a társaság személyszállítási igazgatója. Távolsági járatok – így a pécsi és a szegedi busz – esetében a félórás csúszás sem ritka – közölte Mihályka Imre.

Az M3-as autópályán három baleset történt a csúszós úton, röviddel egymás után. Az egyik a Budapest felé vezető szakaszon, az M3-as autópálya geleji pihenőnél, itt egy autó megcsúszott és további hat jármű csúszott egymásba. Egy órán át fél pályán haladt csak a forgalom, anyagi kár keletkezett, személyi sérülés nem történt – ismertette Egyedné Novodonszki Éva, a Borsod megyei rendőr-főkapitányság szóvivője.

A másik baleset röviddel ezután történt az M3-as és az M30-as elágazásánál, ahol egy személyautó megcsúszott és a szalagkorlátnak csapódott. Nem sérült meg senki – tette hozzá.
A harmadik baleset Mezőkeresztes közelében történt. Ott egy személyautó csúszott az árokba, nem sérült meg a vezető, a kocsit pedig kimentették.

A Magyar Közút Zrt. Borsod megyei igazgatósága az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az egész megye területén havazik, minden gépük dolgozik a térségben, és a szóróanyag mennyiségét is megemelték a nagyobb hatásfok érdekében.
A helyi meteorológiai szolgálat közlése szerint mintegy 10 centiméteres a hó vastagsága Miskolcon és környékén, és Borsod-Abaúj-Zemplén valamennyi részén intenzíven havazik.

Címkék: Belföld