Ez a hóhelyzet

Budapesten 94 munkagéppel és 450 hómunkással végzik a hóeltakarítást, a síkosságmentesítést és egyelőre Ferihegyen sincs fennakadás. Viszont amíg nem áll el az ónos eső, nem tudnak eredményes munkát végezni, mert a csapadék lemossa a jégről a sót, mielőtt az a jeget megolvasztaná.

Az Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közölte, hogy tudoásuk szerint, a fővárosban szerdán 8-10 centiméter hó várható. Ezért 94 munkagéppel folyamatosan takarítják a havat az útvonakon, a hidakon, a felüljárókon, az egészségügyi intézményekhez és a logisztikai bázisokhoz vezető útvonalakon, továbbá 450 hómunkással végzi a gyalogátkelőhelyek, közjárdák, közlépcsők megtisztítását.

Arra kérték a magánház-tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit: az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg, de a havat ne az úttestre tolják.

Mivel a Dunántúl nagy részén és a délkeleti országrészben tartós ónos esőre és intenzív havazásra kell felkészülni, a cég azt javasolja, csak akkor keljünk útra, ha halaszthatatlan dolgunk van. Ezt indokolja za is, hogy éjfélig a Dunántúlon és északon 5-20 centiméter,
de az Alpokalján és a Bakonyban 20 centiméter fölötti friss,
úgynevezett tapadó hó is hullhat.

Ráadásul Vas, Zala, Veszprém, Somogy, Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Csongrád és Békés megyében már most latyakosak, vizesek és nedvesek az utak.

Vasvár, Körmend, Lenti és Nagykanizsa térségében, Ajka és Veszprém környékén, továbbá Marcali és Szántód közelében pedig havas és hókásás a burkolat. Míg Nagyatád és Szekszárd térségében pedig ónos eső miatt szórják a burkolatot, és ott több szakaszon kell már jegesedésre számítani.

Ferihegyen nem okoz semmilyen fennakadást a havazás – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója.

Náluk, egy nyolcvan járműből álló flotta takarítja folyamatosan a kifutókat, a gépeket pedig folyamatosan “jégtelenítik”. Mindössze egy Nagy-Britanniából érkező járatot kellett törölni, az ottani időjárás miatt.

Mivel ők is számítanak az ónos esőre, söprés helyett karbamiddal szórják majd fel a kifutókat.

Címkék: Belföld