Egymás torkának ugrott Gyurcsány és Orbán

Gyurcsány Ferenc kivárta, hogy személyesen Orbán Viktortól kérdezhessen. Volt tolvajozás és gyávázás. A szocialisták kaptak az alkalmon, hogy a kormányfő szóba áll velük, kérdezett más is.

Három hete várja Gyurcsány Ferenc, hogy a „Miért fél Miniszterelnök Úr?” kérdésére ne egy kijelölt válaszadó, hanem Orbán Viktor válaszoljon.

Gyurcsány arról érdeklődött, hogy a miniszterelnök milyen országgá akarja formálni Magyarországot. Szerinte hazugság Orbán állítása, hogy felhatalmazása van a nyugdíjrendszer átalakítására. „Szabadságot kérek a népnek, hogy dönthessen sorsáról. Adja meg a népnek a döntés jogát a nyugdíjról, az új alkotmányról és a polgári Magyarországról” – követelte Gyurcsány. Ezek a mondatok hallhatóan nem tetszettek a Fidesz-frakciónak, nagy volt a zúgás.

Orbán Viktor viszont úgy vélekedett „az beszél félelemről, aki fél”. Emlékeztetett, hogy a választók döntöttek és a nyolc év miatt el kell számoltatni Gyurcsányékat. „Más világ, új szabályok, a felelősség alól nem lehet kibújni. Ezért is szükség van az új alkotmányra” – tette hozzá Orbán, aki szerint az Országházban nem a saját személyes félelmekről kellene beszélni.

Ellopja és erre még büszke is

A viszonválaszban Gyurcsány megjegyezte, hogy a fenyegetés nem megoldás. „Miniszterelnök Úr, ön ellopja 3 millió ember pénzét és erre büszke, én az ön helyében szégyellném magamat” – mutogatott ujjával Gyurcsány utódjára, zúgolódásra késztetve a jelenlévők kétharmadát. Hát még, amikor a volt kormányfő felszólította a jelenlegit: „Ne bujdokoljon, ne féljen, ne legyen gyáva és ne legyen tolvaj”.

Orbán erre úgy reagált, hogy tisztesség ügyében nem kérnek kioktatást az MSZP-től. A kormányfő azt mondta, hogy „önök elég bátrak voltak, hogy hazudjanak este (sic!), délben, meg este”. Ezen a szocialisták mulattak, a csörte véget ért.

Nyugdíjvédelem

Van egy jó és van egy rossz hírem – kezdte Orbán Viktor a válaszát, amit az MSZP-s Simon Gábor kérdésére adott. Szerinte a magánnyugdíjpénztárak – Orbánnál „MSZP-pénztárak” – minden embert fejenként 100 ezer forinttal károsítottak meg. „Megvédjük a nyugdíjakat” – nevettette meg az MSZP-frakciót.

A kötelező MSZP-pénztár lényege, hogy az adófizetők pénzét privatizálták MSZP-holdudvarhoz tartozó pénzemberek és pénzügyi körök számára; vagyis a magyarok nyugdíjának fedezetét magánbefektetők kezére játszották át – mondta Orbán Viktor, aki szerint “a jó hír, hogy ezeknek a szocialista trükköknek most véget vetettünk”.

Simon Gábornak nem tetszett a válasz és vélhetően az ülést vezető – szintén szocialista – Ujhelyi Istvánnak sem, aki először elfelejtett szót adni a viszonválaszra Orbánnak. Pedig a kormányfő a rendelkezésre álló egy percben elmondta, hogy a szocialisták 1990-re üresen adták át a nyugdíjkasszát.

Címkék: Belföld