Belföld

Orbán nem szólt tanácsadójának az új irányról

A kormányfő tanácsadója bírálta Kínát, amely az egyik legfontosabb ázsiai partner lett.

Schöpflin György szerint a Nyugat saját hitelességét veszélyezteti, amikor pragmatikusan, a korábbiaknál barátibb a félautoriter, neokommunista államokkal. Az Európai Parlament fideszes képviselője egy budapesti nemzetközi konferencián beszélt. A Nyugat helytelenül jár el, amikor úgy tesz, mintha Oroszországban demokrácia lenne – mondta Schöpflin György.

Szerinte a kommunista rendszerek 20 évvel ezelőtti összeomlásával az ideológia eltűnt, de a kommunizmus maradványai megpróbálják reprodukálni magukat. A félig autoriter technikákra alapozó “majdnem kommunista államokat” egy egycsatornás kommunikációs tér jellemzi, amely a Nyugat nyelvét használja – mondta Orbán Viktor egyik alkotmányozó tanácsadója.

Az előző rendszer elemei a radikális változások ellenére megmaradtak. Schöpflin szerint Venezuela, Bolívia, Irán, Kína és Oroszország nem demokrácia, hanem irányított demokrácia. A hatalom gyakorlását a kormány által gyakorolt félig autoriter technikákra alapozzák. Ezekben az államokban a hatalom uralja a kommunikációs folyamatot. (Közben az Economist című lap tudósítója párhuzamot vont a magyar kormányfő és a venezuelai vezető, Hugo Chávez között.)

A történész-politológus rámutatott: ez a kommunikációs dominancia a kommunista időkből származik, amikor a legtöbb intézmény nagyjából-egészében kirakatként működött. Ez nagyon nehézzé teszi az elszámoltathatóságot, amely a demokrácia kulcseleme.Schöpflin György azt mondta, az “autoriter modernitásban” az ellentmondás nagyon alacsony fokát tűrik el.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a Nyugat egyre kevésbé vonzó modell, terjed az a nézet, hogy a modernitásnak több útja van. Újdonság, a történelem során először következett be, hogy a nem nyugati világban létrehozták azokat az erőforrásokat, amelyekre támaszkodva közölhetik: köszönik szépen, ők másként akarják csinálni, nem érdekli őket, mit gondol a Nyugat.

A minap Németh Zsolt külügyi államtitkár éppen azt mondta, hogy “pragmatikus kooperációra”, a gazdasági, kulturális és turisztikai együttműködés javítására törekszik “az egyik legfontosabb ázsiai partnerrel”, Kínával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik