Semjén lesz a helyettes a kihelyezett ülések alatt

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes felel a kormányzati ügyekért a kabinet kihelyezett brüsszeli ülése idején.

Orbán Viktor június 1-jei hatállyal jelölte ki miniszterelnök-helyetteseit, Semjén Zsoltot és Navracsics Tibort. A vonatkozó rendelet értelmében a kormányfő helyettesítésére első helyen Semjén Zsolt jogosult.

Szerdán a magyar EU-elnökségre való felkészülés jegyében Brüsszelben az Európai Bizottság és a magyar kormány együttes munkaülést tart. Ezalatt a kormányzati ügyekért Semjén Zsolt felel majd.

Nagy Anna kormányszóvivő a tanácskozás részleteiről korábban kifejtette: az Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar delegáció tagjai lesznek a kormánytagok, több államtitkár, valamint olyan állami vezetők, akik európai uniós kérdésekkel foglalkoznak. A miniszterek, illetve államtitkárok az együttes munkaülés után külön szekciókban folytatnak majd megbeszéléseket az illetékes uniós biztosokkal. A kormányszóvivő tájékoztatása szerint szó lesz gazdasági és pénzügyekről, információ- és energiapolitikáról, szociális ügyekről környezetvédelemről, klímapolitikáról, külpolitikáról, valamint bel- és igazságügyi kérdésekről. Ugyancsak téma lesz az uniós bővítés és az egységes romapolitika kialakítása.

A kormány az EU-elnökséghez kapcsolódó technikai megoldásokról is tájékozódik, és egyeztet az állandó képviselet munkatársaival – mondta Nagy Anna. Szerda délután Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót tart majd José Manuel Barrosóval, az Európai Bizottság elnökével.

Címkék: Belföld