Itt vannak Budapest új díszpolgárai

Albert Flórián, Demjén Ferenc és Nádas Péter is Budapest díszpolgára lesz. A vízilabdázó Kárpáti György pedig két év után veszi át a díjat, amit Demszkytől nem fogadott el.

Szerdán, a Buda, Pest és Óbuda egyesülésének 137. évfordulója alkalmából tartott, ünnepi közgyűlésen adja át Tarlós István főpolgármester a budapesti díszpolgári címeket.

A budapest.hu-n olvasható felsorolás szerint díszpolgári címet kap Albert Flórián labdarúgó, kimagasló sportteljesítménye és példás klubhűsége elismeréseként. Demjén Ferenc zeneszerző, előadóművész kimagasló zenei teljesítményéért, előadóként és zeneszerzőként elért sikerei elismeréseként.

Szintén kitüntetik Donáth László evangélikus lelkészt, erkölcsi mércét jelentő közéleti tevékenységéért, a megkülönböztetés, a kirekesztés és a szegénység elleni munkásságáért, valamint Lázár Egon gazdasági tanácsadót, aki több évtizedes színházszervezői, valamint a színházi élet területén végzett gazdasági és pénzügyi tevékenységéért, tudományos igényű munkásságáért kapja az elismerést.

Miklósa Erika is Budapest díszpolgára lesz, az operaénekesnő nemzetközileg elismert operaénekesi munkásságáért, a magyar zenei kultúra népszerűsítéséért érdemelte ki a címet. Az író, Nádas Péter a kortárs magyar irodalom kiemelkedő jelentőségű alkotójaként betöltött szerepéért, valamint széles körű nemzetközi elismertségéért, míg a közelmúltban elhunyt Polgár László operaénekes a hazai és nemzetközi komolyzenei életben végzett kiemelkedő munkássága elismeréséül kapja díjat.
Snétberger Ferenc, a roma származású gitárvirtuóz is Budapest büszkeségei közé tartozik, a gitárművész, zeneszerző részére világszerte elismert virtuóz gitárjátékáért, a cigányság sorsát, életérzését modern eszközökkel kifejező zeneszerzői munkásságáért adományozzák az elismerést.

Szörényi Levente zeneszerző, előadóművész részére a magyar nyelvű beatzene megteremtőjeként és zeneszerzőként elért sikerei elismeréséül, míg az egykori öttusázó, Török Ferenc részére kimagasló sportteljesítménye és a magyar öttusa-válogatott szövetségi kapitányaként elért kiváló eredményeinek elismeréseként jár a díj.

Ungvári Tamás írót, műfordítót, kritikust részére sokoldalú irodalomtörténeti és kritikai munkásságáért, a társadalmi nyilvánosság érdekében végzett közéleti tevékenységéért tüntetik ki, míg Zsámbéki Gábor színházigazgatót, rendezőt részére a színházi életben kifejtett több évtizedes igazgatói és rendezői munkásságáért, a magyar színházművészet nemzetközi elismertetéséért díjazzák.

Lesz egy olyan díjazott is, aki 2008-ban már megkapta a díszpolgári címet a Fővárosi Közgyűléstől, ám a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó Kárpáti György nem volt hajlandó Demszky Gábortól átvenni a kitüntetést. Most, Tarlóstól átveszi.

A többi fővárosi díjazottat itt találja!

Címkék: Belföld