Belföld

Spiegel-cikk: Budapest a rémálmok fővárosa

A magyar főváros lett az antiszemitizmus fővárosa - írja a tekintélyes német lap.

A Der Spiegel emlékeztet rá, hogy a The New York Times “Duna menti Hollywoodnak” nevezte Budapestet, ahol azonban a valóság teljesen msá. A szerző a Budapestről érkező hírek között említi az újfasiszta verőlegények roma családok ellen intézett gyilkos támadásait.

Egy új törvény révén a kormány közvetett vagy közvetlen ellenőrzése alá kerül a média 80 százaléka. Az Echo tv az Auschwitzot megjárt Kertész Imre Nobel-díjas író képét mutatja, miközben patkányokról szóló szöveget olvas be – emlékeztet a szerző.

Kényelmetlen köztisztviselőket indoklás nélkül el lehet bocsátani, Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselője pedig azt ajánlja a “liberál-bolsevista cionistáknak”, hogy gondolkozzanak el azon, “hová meneküljenek és hol bújjanak el”.

A szerző, Erich Follath találkozik Konrád Györggyel, aki elmondja: nem tartja lehetetlennek, hogy tartósan Magyarország elhagyására kényszerülhet. “Két diktatúrát túléltem, talán most jön a harmadik” – fogalmaz a 77 éves író.

A Jobbik elnökének nyilaskeresztes viseletre emlékeztető mellényben történt parlamenti bevonulásakor megvetést érzett, mert gúnyt űztek a parlamentből. A weimari köztársaság bukását is a parlament kigúnyolása vezette be – mondta Konrád.

A szemére veti Orbán Viktor kormányfőnek, hogy a választók megnyerése érdekében tudatosan nem határolódik el az ultrajobboldal szóhasználatától. “Kiengedte a fasiszta szellemet a palackból, az pedig nem lesz hajlandó visszatérni oda.”

A német újságírónak Várkonyi Zsolt, a Jobbik 54 éves ideológusa elmagyarázza pártja tanítását, amely Follath szerint kisebbrendűségi komplexus és nagyzási mánia nyers keveréke, amelyhez világos ellenségképek járulnak: zsidók, cigányok, globalizáció, EU, IMF.

Tamás Gáspár Miklós a német tudósítónak beszél a társadalmi gondokról, de úgy véli, ezek sem adnak magyarázatot, a filozófus, “a rendszer szegénységi bizonyítványának” nevezi a Fidesz és a Jobbik szemhunyorító egyetértését.

Follath riportja végén idézi Kertész Imrét, aki szerint ma “szélsőjobboldaliak és antiszemiták váltak hangadóvá. A magyarok régi káros szenvedélyei – a hazugság, a dolgok elfojtására való hajlam – ma is virulnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik