Belföld

A KDNP valószínűleg támogatja a Lázár-féle alkotmánymódosítást

Harrach Péter szerint az Alkotmánybíróság jól döntött, de lefékezett egy igazságos és lendületes átalakulást.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője a megkezdődött egyeztetések alapján jó esélyt lát arra, hogy a jó erkölcsbe nem ütköző közalkalmazotti juttatások kikerüljenek a különadó kötelezettsége alól. A politikus szerint az aránytalan fizetések és végkielégítések jogos felháborodást váltottak ki a társadalomban, a kormány a népakaratnak felelt meg, amikor határt szabott ennek a különadóval.

Ugyanakkor a törvény hatálya kiterjedt az életpályájuk végén nyugdíjba vonuló közalkalmazottakra, a kereszténydemokraták szerint az ő juttatásuk nem “jó erkölcsbe ütköző”, ezért az érintetteket ki kell vonni a különadó kötelezettsége alól.

Harrach Péter az Alkotmánybíróság hatáskörének átgondolása és újraszabályozása kapcsán megismételte, hogy a testület a jelenlegi alkotmány, a hatályos törvények és saját törvényi kötelezettségei szerint járt el, amikor megsemmisítette a 98 százalékos különadót.

Az a tény viszont, hogy ezzel fékezett egy igazságos és lendületes átalakulást, mutatja az újraszabályozás szükségességét – mutatott rá, hozzátéve: ennek átgondoltnak és egyeztetettnek kell lennie, amire az új alkotmány megalkotása ad lehetőséget.

Megerősítette, hogy a jelenlegi, ideiglenes módosításról a frakciószövetség kedden dönt. “Ez nagy valószínűséggel a Lázár János által benyújtott alkotmánymódosítás elfogadását jelenti. A döntést a KDNP-frakció magára nézve kötelezőnek fogadja el, és ennek megfelelően szavaz” – fogalmazott Harrach Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik