Belföld

Hajléktalanok levele a Sándor-palotába

Az építési törvény alapján büntetnék a fedél nélkülieket.

Schmitt Pál köztársasági elnökhöz fordult 13 hajléktalan ember. Arra kérik az államfőt, hogy ne írja alá az építési törvény módosítását, amely előírja a közterületek rendeltetését, és felhatalmazza az önkormányzatokat, hogy büntessék azt a tevékenységet, amelyet a meghatározás nem tartalmaz.

“Ez önmagában is a szabadságjogok indokolatlan és önkényes korlátozását jelentheti, de különösen súlyos problémát jelent a hajléktalan emberek számára”. A nyílt levél aláírói szerint a “hajléktalan ember – azért, mert nincs otthona – még nem bűnöző, akit ki lehetne tiltani a közterületekről.”

A hajléktalanság nem büntetőpolitikai, hanem társadalompolitikai probléma. A hajléktalanságra nem a rendőri zaklatás a megfelelő társadalmi válasz, hanem érdemi szociális lakáspolitika és a lakhatáshoz való jog biztosítása” – fogalmaztak a nyílt levélben.

A 13 aláíró a Város Mindenkié csoport tagja; a szerveződés célja a hajléktalan emberek jogvédelme és a hajléktalanság felszámolása érdekében társadalmi változások elindítása.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik