Belföld

LMP: “Alacsonyan szállnak a milliárdok”

Az LMP visszavonatná a "lepacsizott" légi fotós közbeszerzést.

Az állami tulajdonú termőföldek légi fotózására kiírt, “cégre szabott és csillagászati összeget felemésztő pályázat” visszavonását szeretné elérni a Lehet Más a Politika. Karácsony Gergely frakcióvezető-helyettes szerint a kelet-európai abszurdba illő körülmények korrupciót sejtetnek.

Hétfőn járt le a határideje a gyorsított eljárásban meghirdetett közbeszerzési pályázatnak, amit Földmérési és Távérzékelési Intézet írt ki, csaknem 5 milliárd forintért. Az LMP szerint a feltételeket úgy határozták meg, hogy azon csak az a Geodézia Zrt. indulhasson, amelynek egykori vezérigazgató-helyettese jelenleg a minisztérium közigazgatási államtitkára, egykori igazgatótanácsi tagja pedig a pályázatot kiíró intézet jelenlegi főigazgatója.

A pályázati borítékot nem kellett messze vinni: a cég és a megrendelő állami intézet egy épületben van. Erősen vitatható az is, miért kell csillagászati összegeket fizetni azért a munkáért, amely 5 éve még 129 millió forintba került, arról nem is beszélve, hogy ma már sokkal korszerűbb és olcsóbb eljárások is rendelkezésre állnak – írja közleményében Karácsony Gergely.

A Lehet Más a Politika ezért felszólítja a vidékfejlesztési minisztert, hogy azonnal utasítsa a Fömi vezetőjét a pályázat visszavonására, “ellenkező esetben mindenki számára világossá válhat, hogy az Orbán-kormány a jogállamiság és a társadalmi igazságosság után a tiszta közélet értékét is semmibe veszi”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik