Belföld

Terítéken a jövő évi adótörvények

A fő cél a magánszemélyek adóterhelésének érezhető csökkentése, a családok támogatása.

A javaslat szerint a magánembereknek valamennyi jövedelmük után 16 százalékos kulccsal kellene adózniuk. Az szja miatt nem csökkentik jövőre az élelmiszerek áfáját – mondta a mai Magyar Nemzetnek a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára.

A külön adózó jövedelmek – osztalék, árfolyamnyereség, kamatjövedelem, ingatlanátruházásból származó jövedelem – után is ekkora lenne az adó és ezeknél továbbra sem kellene adóalap-kiegészítéssel, vagyis szuperbruttósítással számolni.

A javaslat már az első gyermek vállalását is támogató, jövedelemkorláthoz nem kötött családi kedvezményt vezetne be, amely az összevont adóalapot csökkentené. A családi kedvezmény megosztható lenne a házaspárok, élettársak között.

A parlament egyébként lefolytatja a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról szóló törvényjavaslat általános vitáját is. Az előterjesztés alapján a jövő év első napján Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) néven összeolvad az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a Vám- és Pénzügyőrséggel. A javaslat szerint az új szervezet hatékonyan, költségtakarékosan biztosítaná az állami bevételek teljes körű kontrollját és védelmét. Ezért újra megjelennének a rendszerben az adónyomozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik