Belföld

Szerdán találkoznak a károsultak és a MAL képviselői

Jogi kényszer nélkül is vállalná a felelősséget, vagyis a vörösiszap-katasztrófában kárt szenvedettek valamilyen mértékű kártalanítását a MAL Zrt.

Az iszapkatasztrófában károsultak jogi képviselőjének kezdeményezésére szerdán találkozik a cég és a károsultak képviselete, ahol szándékaik szerint elindulhat egy folyamat, amelynek segítségével peren kívül megtörténhet a kártalanítás.

Magyar György ügyvéd, a károsultak képviselője azt mondta, hogy közvetlen igényt nyújtottak be a Mal Zrt.-hez az általa képviselt önkormányzatok és egyéni károsultak követelésével. Ebben a levélben bizonyos ügyfeleknél nevesítették a vagyoni és nem vagyoni károkat, köztük a személyhez fűződő jogok, például a lakhatáshoz való jog sérülésével kapcsolatos károkat is.

A találkozó közös megegyezésre szerdán délben jön létre a tervek szerint – mondta Magyar György. Arról, hogy összegszerűen mekkora a követelés, nem beszélhetett. Mint mondta, ennek három oka van: egyrészt ügyvédi titok, másrészt kifelé nem publikálható, mert nem keletkezhetnek precedens értékű megegyezések, harmadrészt a pontos összeg még nem derült ki. Az ügyvéd hozzátette, hogy a MAL legutóbbi felajánlása – egy másfél milliárdos alap létrehozásáról van szó – vélhetően az önkormányzatokat ért úgynevezett közösségi károk fedezetére elég lehet, az egyéni károk tekintetében feltehetően külön tárgyalásokra lesz szükség. Magyar György szerint egyébként a MAL Zrt. mostani hozzáállása azt mutatja, hogy valószínűleg lesz lehetőség megegyezésre.

Ruttner György, a MAL jogi képviselője azt mondta, hogy a tárgyaláson megbeszélik a károkkal kapcsolatos részleteket, vagyis melyek az önkormányzatokat ért károk, mik az egyéni károk, és hogyan lehet ezeket praktikusan kezelni.

A felelősség kérdésében továbbra sincs döntés, de a MAL ennek megállapítása nélkül is vállalja, hogy az úgynevezett társadalmi felelősségvállalás keretében valamilyen formában kártalanítja a dolgozókat. Ruttner György hozzátette, hogy az Egyesült Államokból korábban indult úgynevezett “CSR”, vagyis társadalmi felelősségvállalás intézménye elvileg minden gazdálkodót, céget kellene hogy érintsen.

Ez azt jelenti, hogy a cégeknek bizonyos felelősségük van a társadalom felé, anyagi helyzetükből adódóan átvállalhatnak bizonyos társadalmi feladatokat. A szerdai tárgyalásnak a konkrét eset kezelésén kívül az is eredménye lehet, hogy erre felhívják a többi vállalkozás figyelmét. A MAL Zrt. ezzel a tárgyalással megteszi a lépéseket arra, hogy a még meg nem állapított jogi felelősség terhe nélkül segít a károsultakon, hiszen a felelősség megállapítása akár évekig húzódhat.

A felelősség egyébként a mostani adatok szerint három pilléren alapszik. Az első, a tönkrement tározót tervező, kivitelező cégeké, amelyek az építés időpontjában állami cégek voltak, illetve ide tartozik még az építési és használatbavételi engedélyeket kiadó hivatalok felelőssége. A másik a már kész létesítményt 1997-ben átvevő Mal Zrt. felelőssége abban, hogy betartották-e a megfelelő előírásokat és technológiákat, a harmadik pont pedig annak vizsgálata, hogy a létesítményt ellenőrizni hivatott állami szervek megfelelően végezték-e ezt a munkát – mondta Ruttner György.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik