Belföld

Bokros: Az Orbán-csomag visszatérés a kádárizmusba

Alkotmányjogászok éppen a Bokros-csomaggal példálóztak.

Az utolsó fillérig kompenzálnia kell az államnak az embereket az elvont magánnyugdíj-pénztári befizetések miatt, különben joggal perelhetik az államot a pénzükért a pénztárak, de akár egyes állampolgárok is – mondta a Hírszerzőnek Lövétei István alkotmányjogász.

Az Alkotmánybíróság eddigi döntési logikája alapján jó eséllyel semmisítheti meg a törvényt, ha valóban már november 1-jétől bevezetik az intézkedést, hiszen a pénztárak nem kaptak elég időt arra, hogy egy ilyen rendkívüli lépésre felkészüljenek – mondta a lapnak Hack Péter. Az ELTE tanára szerint 1995-ben a Bokros-csomag több elemét is ezért semmisítették meg.

Érdekes, hogy ugyanezt mondta Bokros Lajos is az ATV Kommentár című műsorában. Szerinte nem arról van szó, hogy az állam egyszerűen nem utal, hanem arról, hogy olyan polgárjogi szerződéseket sért meg, amit az állampolgárok kötöttek a pénztárakkal.

A volt pénzügyminiszter szerint elfogadhatatlan, hogy az állam arra kényszeríti a pénztárakat, hogy hozzányúljanak a felhalmozott tőkéjükhöz, azaz a polgárok tőkéjéhez. A magánnyugdíj nem holmi állami járadék, hanem szerzett jog. A rendszert azért hozták létre, mert meg akarták szüntetni a kommunizmus potyautasszisztémáját. Orbán most a kádári potyautasrendszerhez tér vissza, amikor ellehetetleníti a magánnyugdíjpénztárakat – mondta Bokros Lajos.

Tölgyessy Péter alkotmányjogász az MR1-Kossuth Rádióban a téma kapcsán úgy vélte, az 1997-es nyugdíjreform alighanem hibás döntés volt. Ugyanakkor az elemző úgy véli, most az állami nyugdíjrendszerre való visszaállásnak is meglesznek a jókora költségei: az erőltetett visszaállás érezhetően csökkentheti a keresletet a magyar állampapírok iránt, és zavart kelthet a pénzügyi szféra egészében is.

Ajánlott linkek:

Tölgyessy: közvetlen megszorítások nélkül csökken az adó (MR1-Kossuth Rádió)
Orbán Bokros Lajos sorsára jut a csomagjával? (Hírszerző)
“Szóval most mi van?” – Bokros kiakadt az új adókra (168 óra)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik