Belföld

Szabadlábra helyezték a MAL-vezért

Mindezt Bakonyi Zoltán jogi képviselője közölte. Az ügyészség fellebbezett.

A Veszprémi Városi Bíróság szerdán elrendelte Bakonyi Zoltánnak, a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (MAL) Zrt. vezérigazgatójának azonnali szabadlábra helyezését – közölte Bánáti János, a vezérigazgató jogi képviselője a bíróság épülete előtt.

Bánáti közlése szerint a bírósági döntés fő indoka az, hogy a bűncselekmény alapos gyanúja sem állapítható meg az eljárás ezen kezdeti szakaszában. Másodlagos indokként tért ki a bíróság arra, hogy az előzetes letartóztatásba helyezésnek a “különös indoka” sem áll fenn, azaz nem kell attól tartani, hogy a gyanúsított iratokat elrejt, megsemmisít, tanúkat befolyásol, s ez “még csak nem is valószínűsíthető” – közölte.

Az ügyvéd szerint nincs olyan adat, amely Bakonyi Zoltán esetében akár “távolról is a személyre szabott büntetőjogi felelősséget megalapozná”. Úgy fogalmazott: a bíróság “nem azt mondta ki, s azt nem is mondhatja, hogy az eljárás későbbi szakaszában, mi lesz, azaz lesz-e gyanú, vagy nem lesz, bűnös avagy nem bűnös, hanem azt mondta ki, hogy most, 2010. október 13-án a bűncselekmény alapos gyanúja nem áll fenn”.

Bánáti János hangsúlyozta, hogy a szökés lehetősége – mint a letartóztatás elrendelésének lehetséges oka – még az ügyészi indítványban sem szerepelt. Szerinte Bakonyi Zoltán “nagyon részletes vallomást tett, s tanácstalan ő maga is, hogy a kazetta beomlása miért következett be”.

Kahler Frigyes, a Veszprém Megyei Bíróság büntető kollégiumának vezetője azt közölte, hogy a bíróság “nem látott bizonyítottnak olyan okot”, hogy a gyanúsított befolyásolhatja a tanúkat, a bizonyítási eljárást vagy bizonyítékokat tüntethet el. Az ügyészség ugyanis erre alapozta az előzetes letartóztatásra vonatkozó indítványát – tette hozzá.

Gulyás Ildikó, a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője közölte, hogy az ügyészség fellebbezett a bíróság döntése ellen.

Mint ismert, Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben, napirend előtti felszólalásában jelentette be, hogy a rendőrség őrizetbe vette a MAL Zrt. vezérigazgatóját és kezdeményezte előzetes letartóztatását. Bakonyi Zoltánt az iszapkatasztrófával összefüggésben több ember halálát okozó közveszélyokozással és környezetkárosítással gyanúsították meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik