Belföld

Újra itt a ló-AIDS

A betegség megint fertőzi a hazai állatállományt. A kevésvérűség gyógyíthatatlan.

Már hat megbetegedés regisztráltak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a lovakra veszélyes, gyógyíthatatlan kevésvérűség-fertőzéssel, annak ellenére, hogy Magyarországon az elmúlt öt évben egyetlen ilyen eset nem fordult elő – írja a Magyar Hírlap.

A lap a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal legfrissebb adataira hivatkozva azt írta: további három ló tesztje lett pozitív, most a második, végleges vizsgálat eredményére várnak. Romániában járványszerűen terjed a lófélékre veszélyes kevésvérűség, ezért az EU májusban, majd júniusban ismét megszigorította a keleti szomszédunkból érkező lovak szállítását.

Magyarországon a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal adatai szerint nem fordult elő ez a fertőző betegség, amelyet a szakmában csak “ló-AIDS”-nek neveznek, mert a gyógyíthatatlan kór vér útján terjed. A lovasszakma szerint sokkal súlyosabb a baj, mint a hatóságok gondolják, hiszen egyre több beteg állat kerülhet hozzánk Romániából – írja a lap, amely szerint a hat fertőzött állaton kívül sokkal nagyobb veszteség, hogy a nyugati sajtó már a magyar lovak fertőzéseiről cikkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik