Belföld

Részletek a magyar férfi elrablásáról

Még nem jelentkeztek az emberrablók, így nem tudni, jól van-e a Dárfúrban elrabolt magyar békefenntartó.

Az emberrablók váltságdíjat sem követeltek egyelőre. Az ENSZ-BT küldöttség szudáni kétnapos látogatásának első napján, csütörtök este hurcolták el a magyar férfit a szudáni El-Fasehr városban lévő szállásáról, ahol négy szobatársával együtt volt. Erről az ENSZ dárfúri missziójának kijelölt szóvivője nyilatkozott a Független Hírügynökségnek. Christopher Cycmanick beszámolt arról is, hogy a ház egy fallal körülvett területen állt, a dárfúri ENSZ-misszió (UNAMID) több más épületével együtt.

„Úgy tudjuk, este nyolc óra körül három fegyveres férfi, egyikük egy AK-47-es gépfegyverrel, egy társa pedig pisztollyal felszerelkezve bejutott a falakon belülre, majd behatoltak a munkatársaink házába, ahol megverték őket. Kettejüket megkötözték és a házban hagyták, hármukat pedig magukkal vitték” – mondta el Christopher Cycmanick.

A szóvivő szerint a fegyveresek ezután az UNAMID egy közelben parkoló gépkocsijához vitték a férfiakat, és elindultak velük a kapu felé. „Két munkatársunknak sikerült kiugrania a mozgó autóból, de sajnos a harmadik bent maradt a kocsiban” – tette hozzá a szóvivő.

„Azóta nem hallottunk róla, nem tudjuk, hogy mi történt vele az elmúlt két napban” – mondta el Christopher Cycmanick, aki szerint az elrabolt járművet már megtalálták a városban. „Nem tudjuk, kik az elrabolói, és hogy mi volt az indítékuk. Csak azt reméljük, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megtaláljuk, méghozzá egészségesen” – tette hozzá.

A szóvivő beszámolt arról is, hogy a misszió kezdete, 2008 januárja óta 27 békefenntartót vesztettek el Dárfúrban, ám több elrabolt munkatársuk épségben került elő. Reméljük így lesz ez a mostani esetben is” – fogalmazott.

„Nemcsak kollégám, de barátom is az elrabolt személy. Tudom, hogy nagyon elkötelezett volt az itt végzett munkája iránt, nagyon lefoglalta, amit csinált. Úgy tudom, hogy jelenleg ő az egyetlen magyar civil munkatársunk a misszióban” – tette hozzá.

Mint mondta, az országba érkezett magyar szakértők a szudáni kormánnyal és az UNAMID vezetőivel folytatnak magas szintű megbeszéléseket az ügyben. „A tárgyalások részleteit nem ismerem, de biztos vagyok benne, hogy a színfalak mögött rengeteg munka folyik a magyar férfi kiszabadítására” – mondta Christopher Cycmanick.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik