Belföld

Mindenki a saját sikerét látta

A kormány és az ellenzék is elégedett volt az önkormányzati voksolás eredményével.

Orbán Viktor a legnagyobb sikernek azt nevezte, hogy a nemzeti együttműködés jött létre valami mellett és nem ellen. A kormányfő úgy vélte, mostantól 2010-et 1990-nel kell együtt emlegetni, akkor arról döntöttek a magyarok, hogy nem akarnak élni, most arról, hogy akarnak.

Kósa Lajos szerint a Fidesz nagy lehetőséget kapott, de nem dőlhet hátra, az elkényelmesedés kudarchoz vezet. A párt ügyvezető alelnöke azt mondta: lehet végre úgy kormányozni, hogy nem kell rossz kompromisszumok mellett rossz döntéseket hozni.

Mesterházy Attila szerint az MSZP a vártnál jobb eredményt ért el. A pártelnök úgy vélte, a választás bebizonyította, hogy az MSZP az ellensúly a politikai közéletben, hogy az MSZP az ország második legerősebb pártja és az ellenzék legerősebb pártja.

Kovács László szerint megkapaszkodott az MSZP. A párt alelnöke úgy látja, siker, hogy egy vesztes választás után nőtt a szocialisták támogatottsága. Igaz, hogy nem a meghatározó MSZP-sek értek el sikereket, de ők nem is indultak polgármesternek.

Vona Gábor úgy vélte, a mostani választások megmutatták, hogy a Jobbik megkerülhetetlen erő lett. A pártelnök kiemelt feladatként említette a devizahitelesek megsegítését, az elszámoltatást és a közbiztonság helyreállítását.

Balczó András alelnök sem csalódott, hiszen nagy eredmény a 3 megyei felülkerekedés az MSZP felett, és az önkormányzatokban, a megyei közgyűlésekben megnyílt a lehetőség azok számára, akik a parlamenti választásokon lemaradtak.

Schiffer András az alacsony részvételt a demokrácia miatt aggályosnak nevezte. Az LMP frakcióvezetője utalt anyagi gondjaikra, de mint mondta bízik abban, hogy egy lassú, szerves építkezés az adományozói kedvet serkentheti.

Schiffer úgy véli, pártja azt hozta, ami várható volt. Ha az emberek nem mennek el szavazni, az nem jelenti a kormány poltikájával való egyetértést – fogalmazott Schiffer, aki szerint a nagy feladat most kezdődik majd számukra.

A köztársasági elnök szerint minden egyes szavazat erősítette a demokrácia eszményét. Schmitt Pál reményét fejezte ki, hogy a közös összefogás, a munka és a közjó szolgálatának ideje érkezett el.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik