Belföld

Boross Péter az államfői igazodásról

24.hu
24.hu

2010. 09. 02. 08:48

"A hatékony kormányzás feltétele, elemi országos érdek egy új alkotmány".
Korábban a témában:

Az államfőnek igazodnia kell a kormány politikájához, a köztársasági elnöknek a kormány politikája és nem saját programja mentén kell kifejtenie tevékenységét – mondta Boross Péter a köztévében reggel.

Orbán Viktor alkotmányozó testületének tagja tagadta, hogy korábban azt mondta volna, a miniszterelnök nevezze ki a legfőbb ügyészt. Ő azt tartja kívánatosnak, hogy a kormányfő terjessze elő a jelöltet a parlamentnek.

Nem szabad valamiféle autonóm vonzódásból megengedni azt, hogy az államfő előterjesszen valaki, akit aztán a törvényhozásban leszavaznak – tette hozzá. A volt kormányfő szerint az sem passzol az államfői poszthoz, hogy felkaroljon nagyobb politikai törekvéseket.

Boross Péter természetesnek nevezte, hogy szűkítené az Alkotmánybíróság beavatkozási körét és azt is meghatározná, kik fordulhatnának a taláros testülethez. Most mintha az Alkotmánybíróság a közigazgatási bíróság és a második kamara szerepét is betöltené, ez túl sok – mondta.

Arra a felvetésre, hogy elég egy új preambulum, vagy új alkotmányra van szükség, Boross azt válaszolta: a hatékony kormányzás feltétele, elemi országos érdek egy új alkotmány. A volt kormányfő a minap egy lapinterjúban kiállt a Szent Korona alaptörvényben való szerepeltetése mellett, és azt mondta hite szerint “lehetnénk királyság is”.

A politikus a gyermekteleneket különadóval sújtaná, nem ért egyet az adócsökkentéssel. Úgy véli, ha alacsonyak az adók, a népszaporulat növelését célzó kedvezmények jelképesek lesznek. Szerinte “marad a különadó, mint megoldás, hogy a gyereket nem nevelők is arányosan járuljanak hozzá a közös jövőhöz”.

Az egykori miniszterelnök Heti Válasznak adott interjúja miatt kifakadt egy “sztár” is, aki elég durva stílusban írt egy közösségi portálon.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Bécs, 2018. január 13.
A legutóbbi választások nyomán az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) koalíciójával december közepén meglakult új osztrák kormány ellen tiltakoznak tüntetők Bécsben 2018. január 13-án. (MTI/EPA/Florian Wieser)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.