Belföld

Népszava: Veszélyes útra lépett Pest megye

600 milliós hitel felvételéről döntött a közgyűlés jobboldali többsége.

Több közintézmény zálogba adásáról döntött a Pest megyei közgyűlés 600 millió forint folyószámla hitel fedezeteként – írja a Népszava. Az elzálogosítandó ingatlanok között szerepel a nagykátai Damjanich, illetve az aszódi Petőfi Gimnázium és a Pest Megyei Könyvtár is.

A hitelfelvétel azért vált ennyire sürgetővé, mert a megye kasszájában állítólag már a következő havi bérfizetésre sincs elég pénz. A közgyűlés elnöke, a fideszes Szűcs Lajos (képünkönk) javaslata alapján arról is döntöttek, hogy a hitelfelvétellel kapcsolatban a megye által 2008-tól kibocsátott három kötvénytípust svájci frank alapúra konvertálják át. Az indoklás szerint ez azonnali tartozáscsökkenést jelentene, de a Népszava szerint az átváltási manőver valójában a megyének hitelező banknak lehet érdeke.

Arról is döntöttek, hogy megszüntetik a Pest Megyei Közoktatás-fejlesztési Közalapítványt. Ennek előzménye, hogy a fideszes többség nemrég a kuratórium teljes cseréjéről fogadott el határozatot, de azt a bíróság júniusban jogerősen elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik