Belföld

800 ezer háztartásra nem figyelt a média-törvényhozók

Semmit nem tudni arról, mi lesz a digitális átállással.

A nemrégiben létrehozott RECENSIO –Társadalmi Elemző Központ szerint a médiatörvény pozitívuma, hogy leváltja az 1996-os – már megszületésekor is idejétmúlt – szabályozást. A médiafelügyeleti és a közszolgálati struktúra átalakításában megvan a költségmegtakarítás lehetősége. A törvényjavaslat lehetőséget biztosít a civil kontrollnak.

Az elemzők ugyanakkor negatívumnak tartják a szólás- és sajtószabadság elvét korlátozó kitételeket, a túlzó szabályozási igényt, illetve azt, hogy a javaslatot nem előzte meg a hazai médiapiac elemzése és egyes, már elfogadott rendelkezéseiről nem folyt társadalmi vita.

Egy rossz törvény nem ok arra, hogy előkészítetlenül és a sajtószabadságot korlátozva léptessünk életbe újat – vélik az elemzők, akik szerint a jelenlegi szabályozás alapján 2011 végén megszűnik a televízióadások földfelszíni sugárzása.

Magyarországon jelenleg mintegy 800.000 háztartás néz televíziót tető-, vagy szobaantenna segítségével analóg módon (nem beszélve a határon túli magyar háztartásokról). Nem tudni, hogy ezen háztartások digitális átállása hogyan történik meg.

Szakértői véleményekre alapozva elmondható, hogy nem a lefedettség hiánya az akadály, hanem a háztartások információs és technológiai felkészületlensége. Abból adódóan, hogy a lekapcsolás állami döntés, elsősorban az állam feladata az átállás elősegítése – írja a RECENSIO.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik