Belföld

A HM erősítené a felderítést Afganisztánban

A vezérkar jelenleg vizsgálja, miként óvhatná meg jobban a missziót.

A honvéd vezérkarnál a hétfői merénylet után gyors vizsgálat indult azzal kapcsolatban, hogyan erősíthetnék meg az afganisztáni magyar misszió felderítő képességét. Ezt a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikai szakállamtitkára mondta a Magyar Nemzetnek.

Siklósi Péter szerint a felderítés megerősítése történhet úgy, hogy több katonai felderítőt küldenek Afganisztánba, vagy több forrást nyújtanak a missziónak a helyi informátorok megfizetésére. Szükség lehet azonban technikai fejlesztésre is, további pilóta nélküli felderítő repülőgépekre, vagy olyan berendezésekre, melyek automatikusan felfedezik és hatástalanítják az út mentén lévő rádióirányítású pokolgépet.

Hende Csaba honvédelmi miniszter már a támadás napján közölte, megvizsgálják, miként erősíthetnének a magyar misszió felderítő képességén. A hétfői támadásban Pappné Ábrahám Judit 32 éves katona meghalt. Az éppen hazatérni készülő katonák konvojára egy olyan út menti településről támadtak, ahol korábban is előfordultak hasonló akciók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik