Belföld

A helyettes államtitkár szerint a szegregáció jogos is lehet

Gloviczki Zoltán szerint az elkülönítés nem oktatási, hanem társadalmi probléma.

Egyre több iskolában különítik el a hátrányos helyzetű, illetve roma gyerekeket a többiektől, de az oktatási helyettes államtitkár szerint az elkülönítés társadalmi probléma, nem az oktatásnak kell megoldani. Az elkülönítés a szaktárca illetékes vezetője szerint jogos is lehet.

Gloviczki Zoltán szerint a szegregáció növekedésének oka lehet az is, hogy a társadalomban egyre több az érintett réteg képviselője. Ez törvényszerűen ahhoz vezet, hogy több a problémás iskola, és csak fokozza az esélyek egyenlőtlenségét, ha különböző képességű, indíttatású, célú gyerekeket törvényi erővel egy iskolába kényszerítenek – tette hozzá.

A téma egyik ismert kutatója szerint ez tévedés. Havas Gábor cáfolta azt is, hogy azért több az elkülönítéssel élő iskola, mert a cigány lakosság száma emelkedett. A szociológus elismeri, hogy önmagában az iskola nem oldhatja meg a problémát, de azt mondja, ezen az alapon nem mondható, hogy az iskola ne is tegyen semmit. A szakember úgy látja, mérhetetlen képmutatás azt mondani, hogy tanuljanak együtt a cigány gyerekek, mert ott jobban megvannak.

A mostani kutatás egyébként azt is bizonyítja, hogy az integrációs oktatáspolitikát előmozdítani kívánó jogszabályi előírásokat is ki lehet játszani – hívja fel a figyelmet Havas. Magyarország egyébként egy programban vállalta, hogy 2015-ig előmozdítja a romák társadalmi integrációját több területen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik