Belföld

Jog van, hely nincs az ovikban

Az ombudsman a kormányhoz fordult a bölcsődei-óvodai férőhelyek problémája miatt.

Az ombudsman szerint nincs elég hely az önkormányzati bölcsődékben, óvodákban, így a szülők nem tudnak dolgozni, mert a magánszféra szolgáltatását képtelenek megfizetni. Csak a 10 000 lakosnál népesebb települések önkormányzatát kötelezi a jogszabály bölcsőde fenntartására, de több helyen ennek sem tesznek eleget – állapította meg az állampolgári jogok biztosa.

Vizsgálata szerint hiányoznak azok az eszközök, amelyek a mulasztó önkormányzatokat rábírják a kötelezettség teljesítésére. Az ombudsman szerint hiányos a jogi szabályozás azért is, mert nem határozza meg, hogy figyelemmel kell lenni az ellátásra jogosult gyermekek számára, illetve hogy annak arányában kell férőhelyet biztosítani. A bölcsődék, ha vannak, ezért működnek 130 százalékos kihasználtsággal.

Szabó Máté ombudsman felkérte a kormányt, hogy tekintse át a gyermekek napközbeni ellátásának jogi szabályozását, a szabályozás egységességét, a szakmai garanciák érvényesülését, az ellátás ellenőrizhetőségét, a szankciórendszert. A biztos kezdeményezte, hogy a szaktárca dolgozzon ki intézkedési tervet, amellyel elérhető, hogy az önkormányzatok eleget tegyenek a gyermekek napközbeni ellátását előíró kötelezettségüknek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik