Belföld

A magyar felnőttek negyedének gond az olvasás, számolás

24.hu
24.hu

2010. 08. 13. 12:21

A másik negyed magas szinten olvas, számol és old meg problémákat.

Az OECD-felmérés négy készséget vizsgált, úgy mint prózaolvasás, dokumentumolvasás, számolás és problémamegoldás. A nemzetközi felmérés elemzését az kutatócsoport végzi, amelyet Dr. Köpeczi-Bócz Tamás vezet.

A vizsgálat keretében arra a következtetésre jutottak, hogy a magyarországi munkaerőpiac a vizsgált alapkészségekkel rendelkező munkavállalók tekintetében mindenképpen toleráló munkaerőpiacnak tekinthető.

A kutatók a toleráló munkaerőpiacot úgy definiálták, hogy azoknak a munkavállalóknak, akik a vizsgált készségek közül akár csak eggyel „jó” szinten rendelkeznek, sokkal jobb esélyük van az elhelyezkedésre, mint azoknak, aki mind a négy készségterületen nehézségekkel küzdenek.

A vizsgálatból kiderült, hogy a magyar felnőttek körülbelül egynegyede (28 %) mind a négy kompetencia hiányával küzd, és körülbelül a lakosság ugyanekkora hányadánál minden készség magas szinten megtalálható.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

JERUSALEM, ISRAEL - DECEMBER 11:  Protesters burn a poster of U.S. President Donald Trump in front of the Damascus Gate at the entrance to the Old City on December 11, 2017 in Jerusalem, Israel. In an already divided city, U.S. President Donald Trump pushed relations in the city to breaking point after making the announcement to recognize Jerusalem as Israel's capital.  (Photo by Chris McGrath/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.