Belföld

“Orbán a maffia foglya?”

Babarczy Eszter szerint ez lehet az egyik magyarázata a Fidesz politikájának.

A Fidesz egészpályás letámadását az eszmetörténet kutatója két lehetséges okkal magyarázza. Babarczy Eszter úgy véli: lehet, hogy Orbán Viktor “egyszerűen egy hatalommániás, önmagától elszállt, gyakorlatilag a politikai képességei végére ért ember”, aki újabb katasztrófába sodorja az országot, annyira nincs realitásérzéke.

A másik lehetőség a kutató szerint, hogy “a Simicskák nyomást gyakorolnak rá”, hiszen a Fidesz nagyon el volt adósodva, valaki finanszírozta. Ezért félő, hogy Orbán foglya ennek a maffiának, a zsákmányszerző politika nem a Fidesz-elnök, hanem a támogatók logikája – fogalmaz Babarczy.

“Az oligarchák most sorban állnak, és nem hagyják magukat kipréselni. Lehet látni, hogy a pénzosztó pozíciókat elfoglalják, és nem elégszenek meg ezzel. Biztosítékokat keresnek, bábokat raknak bizonyos helyekre, gyakorlatilag a kormányban szinte senki nincs döntéshozó pozícióban.

Az csak a látszat, hogy mindenben Orbán Viktor dönt – mondja a kutató, aki szerint “valójában egy 3-4 fős maffiózó csoport és Orbán harca zajlik. És ha Kövérnek vagy az Ádernek elege van, akik eddig a leglojálisabb emberek voltak, az arra utal, hogy olyan szereplők léptek be a Fidesz politikájának alakításába, akik nem feltétlenül gusztusosak” – mondta a Klubrádióban Babarczi Eszter, eszme- és művészettörténész, filozófus, publicista.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik