Belföld

Novemberben jön az egészségügyi salátatörvény

Vészhelyzetben idén is lesz adósságrendezés, a beteg az online vényellenőr.

Leszerepelt az online vényellenőrző rendszer, júliusban két hét leforgása alatt 360 ezer hibás receptet talált az egészségbiztosító. Az eredeti jogszabály szerint vissza kellett volna küldeni az összes beteget az orvosához, a patika nem adhatta volna ki az orvosságot. A szakminisztérium helyettes államtitkára az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta, úgy döntöttek, még nem élesítik a rendszert. Fél évig tesztüzemben működik, kijavítják a hibákat, összekötik az adatbázisokat.

A nagyon drága gyógyszerek kiadását ellenőrizni kell a jövőben is, de nem úgy, hogy közben pórul jár a vétlen beteg – közölte Cserháti Péter. Szerinte ősszel a gyógyszerforgalomra és kiszolgálásra vonatkozó jogszabályok részeként ezt is rendezik. A jogszabályt várhatóan úgy módosítják, hogy ismét az OEP ellenőriz a hibás esetekben. Semmiképpen sem a patikust és beteget büntetik majd egy olyan ügyben, amelyről egyik sem tehet – tette hozzá Cserháti.

A helyettes államtitkár a HírTV-nek is megerősítette, hogy novemberben nagy egészségügyi törvénycsomagot terjeszt a minisztérium a parlament elé. A költséghatékonyságot javító első szerkezeti változtatások jövőre várhatóak. Mint mondta, vészhelyzetben idén is lesz adósságrendezés: Cserháti Péter sem emberileg, sem politikailag nem vállalná fel, hogy a betegek bárhol is ellátás nélkül maradjanak a kórházvezetés hibájából.

Máig kell visszaküldeniük a kórházaknak az adatlapot, amit a szaktárca az érdekképviseletekkel közösen az adósságállomány pontos felmérésére állított össze. Tegnap délutánig a 150-160 fekvőbeteg-ellátó intézmény harmada válaszolt csak a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik