Belföld

Sokan veszíthetik el a jogosítványukat

A szaktárca a rendelet hatályba léptetésének felfüggesztését fontolgatja.

Sokan nem tudják majd időben meghosszabbíttatni jogosítványukat, sőt el is veszíthetik azt, mert augusztus elsejétől szigorodik az egészségügyi alkalmassági vizsgálat – írja a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a Nemzeti Erőforrás Minisztérium azt fontolgatja, hogy fel is függeszti a rendelet hatálybalépését.

Augusztus elsejétől szigorodik a jogosítvány megszerzéséhez, illetve meghosszabbításához szükséges egészségügyi alkalmassági vizsgálat egy tavaszi jogszabály miatt. Az új rendelet alapján a cukorbetegeknek, az infarktuson átesetteknek és bizonyos egyéb szívbetegségben szenvedőknek, az alkoholistáknak, illetve a volt alkoholistáknak, a pszichiátriai betegeknek, vagy a mozgásszervi károsodásban szenvedőknek nem elegendő a háziorvosi vizsgálat.

Nekik friss szakorvosi véleményt is mellékelniük kell az igényléshez, és akkor is legfeljebb öt évre hosszabbítható meg a jogosítvány (bizonyos betegségcsoportoknál, például az epilepsziásoknál csak egy évre). Ha valaki nem kezdi el időben az ügyintézést, akár egy-két hónapra is jogosítvány nélkül maradhat, egyes szakrendelésekre ugyanis ma négy-nyolc hét az előjegyzési idő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik