Belföld

Kinek csökken a bére jövőre? Senki sem tudja

A nagy átalakításokhoz érdemi egyeztetés kell munkaadókkal, munkavállalókkal.

Őszre vélhetően kiderül, csökkennek-e bizonyos jövedelmi szférákban a bérek az adórendszer változása miatt. A munkavállalók érdekképviselői ezt mindenképp elkerülnék, a munkaadóknak még nincs egyeztetett álláspontjuk. A kormány azt ígéri, lesz országos érdekegyeztetés.

A munkavállalók érdekképviselőinek minimális céljuk, amit el akarnak érni az érdekegyeztető tárgyalásokon, hogy senkinek ne csökkenjen a nettó bére jövőre – mondta az FN.hu-nak Pataky Péter, az MSZOSZ elnöke.

Szerinte a Fidesz ezzel nyert választásokat, így ez elérhető cél. Az elnök szerint az sem lenne elfogadható, ha a gyermektelen, alacsony jövedelmű munkavállalók nettója csökkenne.

Az szja-kulcsok csökkentése önmagában nem vezet a kereset növekedéséhez az alacsony és közepes jövedelmeknél, mert a rendszernek az adójóváírás fontos eleme, amelyről egyelőre csak azt tudjuk, nem egy lépésben tüntetik el.

Az FN.hu által megkérdezett munkaadói érdekképviselő, az Iparszövetség társelnöke egyelőre nem akart konkrét tárgyalási célokról beszélni – annyit azért megjegyzett, a rendszeridegennek nevezett adórendszeri elemek – mint az eva, ekho – fehérítették a gazdaságot.

Vadász György szerint ez azt igazolja, hogy minden olyan konstrukció jól működhet, amely képes a túladóztatást feloldani. Azt is fontosnak nevezte, hogy az adóváltozások növeljék a hazai keresletet, mert csak a külpiacokra támaszkodva nem lehet egymillió munkahelyet teremteni.

Mint mondta: a munkaadók némileg előrébb tartanak a kormányzattal történő tárgyalásokban, mint a munkavállalók, ők múlt pénteken találkoztak az egyeztetésért felelős államtitkárral, aki szerint a kormányzat elkötelezett az érdekegyeztetés ügyében.

A Népszava arról ír, hogy az érdekvédőket és a munkáltatókat is aggasztja az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) ülésének összehívása körüli bizonytalanság, miután a hétfőre tervezett, de elmaradt egyeztetésnek nincs új időpontja.

Gaskó István, a munkavállalói oldal soros elnökeként hétfőn még abban bízott, csak néhány napos csúszásról lehet szó, azóta elbizonytalanodott, de reméli, hogy augusztusban megtartják a találkozót, melynek témája az érdekegyeztetés jövőbeni formája lesz.

A kormányfő az MTV-nek adott interjújában azt mondta: egyszerre kell működtetni az OÉT-et, és új formákat is bevezetni, mint a nemzeti konzultáció. Gaskó szerint azonban a nemzeti konzultáció nem pótolhatja részben sem az OÉT szerepét.

Az OÉT munkaadói oldalának soros elnöke, az Agrár Munkaadói Szövetséget vezető Balogh István azt mondta: nem örültek, hogy az elmúlt két hónap kormányzati döntéseinek javából kimaradtak, miközben az OÉT összehívása körüli bizonytalanság is aggasztó.

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára pedig megjegyezte: az OÉT struktúráján lehet változtatni, de “nem nélkülünk és nem ellenünk”. Dávid Ferenc szerint “nagy átalakításokhoz” szükséges az érdemi egyeztetés az oldalakkal.

Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője korábban a mostani változásokról azt mondta, hogy “adóátcsoportosítás történt, s nem baj, hogy nem több, mert év közben „nem illik” nagy döntéseket hozni. Szerinte ősszel, a 2011. január 1-jétől esedékes változtatások, módosítások lehetnek majd a mostaninál karakteresebbek.

„A családi adókedvezmény biztosan megjelenik majd, az egykulcsos adóról is sokat beszéltek, így számíthatunk rá, s a kisadók száma is tovább csökken majd valószínűleg, de az 1988-as adóreformhoz hasonló szerkezeti változtatást nem várok”.

Kiknek csökken a bérük jövőre? (FN.hu)

Gaskó nem engedne az OÉT jogosítványaibó

l (Népszava)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik