Belföld

Kedvezmény után kilónként 36 Ft+Áfa a mérgező azbeszt

A jégverés után összetört pala elszállítása csaknem 20 millió forintba kerülne.

Négy község jégkárosultjai nem tudják elhelyezni a háztetőkről lekerült hulladékpalát, mivel azok azbeszttartalmúak, ezért veszélyes hulladéknak minősülnek. A térség országgyűlési képviselője Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárhoz fordult segítségért

Közel hatszáz családi ház rongálódott meg július 3-án, amikor négy észak-borsodi települést vert el a jég. Bánréve, Sajópüspöki, Sajónémeti és Hét lakói rengeteg segítséget kaptak szerte az országból, de az udvarra vagy útszélre összegyűjtött törött palákkal nem tudnak mit kezdeni.

Azt a szemétszállító autóra sem engedték felpakolni, mert azbeszttartalma miatt veszélyes hulladéknak minősül. A közeli Sajókazán van ugyan egy modern hulladéktelep, ahol tudnák fogadni, de először 100 forintot kértek kilójáért, amit mostanra 36 Ft+Áfa-ra csökkentettek.

Még ez az összeg is 20 millió forintra rúg, ám a négy forráshiányos önkormányzat ezt sem tudja felvállalni. Tamás Barnabás a problémával Illés Zoltánhoz fordult, hogy a környezetvédelmi államtitkár segítsen a hulladék elhelyezésében, mert az a településeken nem maradhat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik