Belföld

Jóri: jogsértő a hódmezővásárhelyi listázás

Az adatvédelmi ombudsman szerint azt el kell távolítani a város honlapjáról.

Az adatvédelmi biztos szerint jogszerűtlen a támogatást igénylő, de annak átvételét elmulasztó, a felkínált közcélú munkát visszautasító polgárok adatainak nyilvánosságra hozása. Jóri András az Országgyűlés emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának ülésén arra kérte Lázár Jánost, Hódmezővásárhely fideszes polgármesterét, távolítsa el a város honlapjáról a listát.

Az ombudsman arra hívta fel a figyelmet: a listával nem lehet megakadályozni a visszaéléseket, ugyanakkor törvénytelen, esetenként olyanokat büntet, akik nem szolgáltak rá. A város a minap több mint háromszáz névből álló listát hozott nyilvánosságra azok nevével, akik magukat rászorulónak vallva segélyt igényeltek, de azt nem vették át, vagy a felajánlott közcélú munkát visszautasították, s ezzel “ténylegesen rászorulókat szorítottak ki a támogatási rendszerből”.

Lázár János az ombudsmani vélemény dacára úgy véli, kiállja az igazságosság próbáját az önkormányzat azon gyakorlata, hogy honlapján közzéteszi a segélyért folyamodó, de a támogatással visszaélő állampolgárok adatait. A polgármester a parlamenti testület ülésén azt mondta: a probléma megoldására minden jogszerű eszközt kimerítettek.

Meglehet, hogy eljárásuk “nem feltétlenül törvényes”, de felhívja a figyelmet arra, hogy a városban több mint háromszáz ember, a jogosultak egyharmada visszaélt a közpénzből juttatott támogatással, illetve visszautasította a felkínált közcélú munkát – tette hozzá.

Lázár János arról is beszélt: hisz a nyilvánosság erejében, és meggyőződése, hogy a lista közzétételének visszatartó ereje van. Azzal kapcsolatban, hogy az adatvédelmi biztos szerint az önkormányzat gyakorlata jogszerűtlen, a politikus közölte: megfontolják Jóri András érvelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik