Belföld

Pozsgay perspektivikus alaptörvényt akar

Orbán Viktor tanácsadója szerint az ország kifosztóinak kedvez a jelenlegi alkotmány.

Az új alkotmány előkészítésére felkért tanácsadó szerint perspektivikus alaptörvényt kell alkotni. Olyat, amely segít csatlakozni a nemzetek Európájához. Pozsgay Imre a Magyar Hírlapnak azt mondta, a mostani alkotmány azoknak kedvez, akik lerombolták és kifosztották az országot.

A mai alkotmány olyan politikai erőknek adott működési lehetőséget, amelyek úgy érezték, nem tartoznak elszámolni az állami vagyonnal, menedéket adott azoknak, akik személyes politikai, gazdasági érvényesülési lehetőségeiket keresték – tette hozzá.

Pozsgay kiemelte: alkotmányos hagyományunk már Szent István óta létezett. Ezt a folyamatot helyre kell állítani a kor követelményeinek megfelelően. Szerinte eddig a toldozgatás rengeteg belső lazaságot, átjárót hagyott, így az ideiglenes alkotmány amolyan politikai eszközzé vált.

Mint mondta: az Alkotmánybíróságnak ezért is jutott kitüntetett szerep, azaz nem egyszerűen az alaptörvény védelméért felelt, hanem az értelmezésén túl annak betartására is kényszerítenie kellett a végrehajtó hatalmat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik