Belföld

Kérdéses a lex takarítónő sorsa

A törvény szövege szerint vasárnaptól lépne életbe az adóváltoztatás.

A módosítás könnyítene a családi vagy ház körüli foglalkoztatás feltételein. Kérdéses azonban, hogy addig kihirdethetik-e. Nem kizárt ugyanis, hogy a múlt csütörtökön elfogadott módosítás addig az államfő elé sem kerül – adta hírül az MR1-Kossuth Rádió.

A kormány ugyanis nem kért sürgős kihirdetést a csomagra. Ez azt jelenti, hogy a házelnöknek 15 napja van, hogy az államfőhöz továbbítsa. Ha ezt kihasználja, a törvény már csak augusztus 6-a után, a hatályba lépésre meghatározott időpont után öt nappal kerülne az új államfő elé. Ebben az esetben előbb lépne hatályba, mint hogy kiderült volna róla, nincs-e benne olyan jogi vagy alkotmányos ellentmondás, amely miatt ne lenne aláírható.

Korábban Sólyom László politikai vétóval élt egy hasonló esetben. Az államfő akkor egy 2003-as alkotmánybírósági határozatra hivatkozott, amely kimondta, hogy a köztársasági elnöknek a törvényhozási folyamathoz kötődő jogkörei nem formálisak.

Azt továbbra sem tudni, hogy a múlt heti utolsó ülésnap több nagy vihart kavaró előterjesztése még a jelenlegi vagy már csak az új államfő elé kerül-e. Korábban többen úgy vélték, Schmitt Pál házelnökként kivárta volna a maximális 15 napot a továbbküldésre, hogy a jogszabályok már Schmitt Pál köztársasági elnök szignójára várjanak.

Az Index forrásai pénteken ugyanakkor elképzelhetőnek nevezték, hogy ezek – köztük a média- és az adócsomaggal – mégis az utolsó előtti hetét töltő államfő elé kerülhetnek. Az MR1-Kossuth úgy értesült, hogy Schmitt Pál időközben az alelnök Lezsák Sándorra testálta a továbbküldés jogát, azt azonban, hogy ő ezt mikor szándékozik megtenni, egyelőre nem sikerült megtudni, az alelnök és tikársága ugyanis napok óta nem veszi fel a telefont.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik