Belföld

A selejt bosszúja – civilek a törvényhozásról

A civil jogvédők szerint a kapkodó törvénygyár terméke a jogállamiságot veszélyezteti - írja a Világgazdaság.

Követhetetlenné vált a parlamenti döntéshozatal, felszámolódnak a jogállamiság alapvető garanciái, szembemegy az átlátható állam logikájával a jogalkotás – állítja az új Országgyűlés munkájáról az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, a TASZ és a Transparency International.

Az elemzők szerint komoly gondot jelent, hogy a jogszabály-előkészítés nyilvánosságát garantáló szabályok nem vonatkoznak a képviselők által benyújtott törvényjavaslatokra – írja a Világgazdaság.

A parlament 56 törvényjavaslatot fogadott el, ebből csupán 11 származott a kormánytól, 45 dokumentumot képviselői indítványként nyújtottak be. A benyújtás és a zárószavazás között átlagosan 19 nap telt el, de akadt olyan javaslat, amelyet már a benyújtás napján elfogadtak.

A civilek szerint a kapkodás miatt számos alkotmányosan megkérdőjelezhető törvény született. Így az alkotmánybírák jelölésére vonatkozó szabályozás aláássa a testület függetlenségét, sérti a jogállamiság elvét és veszélyezteti a jogvédelem jelenlegi szintjét.

Kifogásolt törvények
Az alkotmánybírák jelölése
A versenytörvény módosítása
Az OVB megbízatása
A kormánytisztviselők felmentése
A visszamenőleges adózás
A privatizációs szabályozás
Az állami vezetők vagyonnyilatkozata
Az állami cégek gazdálkodásának nyilvánossága

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik