Belföld

Navracsics Gyurcsányhoz hasonlította Orbánt

Navracsics Tibor politológusként is úgy látja, hogy a Fidesz joggal írhatja le egy új rendszer kezdeteként azt, ami a parlamenti választásokon történt.

A Heti Válasznak adott interjúban a miniszter úgy véli, a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatával olyan értelmezési keretet akartak adni a következő éveknek, amelyet minden parlamenti párt elfogad. Navracsics elismerte, hogy mivel az ellenzék nem szavazta meg, ez egy kormánypárti politikai nyilatkozat.

Ennek ellenére nem tartja botrányosnak, hogy hatalmi szóval kihelyeztették közhivatalokba. Szerinte a Fidesz joggal remélte, hogy van egy konszenzusos értéktartomány, melynek deklarációja kifüggeszthető a kormány alá rendelt hivatalokban, “hiszen tartalma nem sértő, a demokrácia iránt elkötelezett, ráadásul nem kötelező elolvasni.” A miniszter nem lát ellentmondást a nemzeti együttműködés kinyilvánítása és a gyakorlat közt, az államfő jelölésénél sem.

A kormányfő szerepfelfogása kapcsán gyakran emlegetett félelnöki rendszerről a miniszter elismerte, hogy “Orbán Viktor más felfogású miniszterelnök, mint Antall József és Horn Gyula vagy Medgyessy Péter volt. Ők amolyan “első az egyenlők között” típusú kormányfők voltak.

Mint mondta, Orbán Viktor – Gyurcsány Ferenchez hasonlóan – olyan kormányzást valósít meg, amelyben a miniszterelnök kiemelkedik a kormányzati szerkezetből. Az Alkotmány mindkét szerepfelfogásra lehetőséget ad, de Orbán formális jogosítványai nem nőttek meg. Az, hogy minden korábbinál erősebb szereplő, annak a felhatalmazásnak köszönhető, amelyet a Fidesz a választáson kapott.

Hol itt a botrány?

Ajánlott videó

Olvasói sztorik