Belföld

Megbukott Ferihegy a biztonsági teszten

A döntés nemcsak Ferihegyre, hanem az egész országra vonatkozik.

Magyarország (és a Ferihegyi repülőtér) elbukott a repülésvédelmi felülvizsgálaton – tudta meg a Népszabadság. A lap információjára a miniszteri biztos úgy reagált, hogy keményen dolgoznak azon, hogy a repülőtér ne veszítse el a nemzetközi biztonsági „clear” besorolását.

Ha ez mégis megtörténik, akkor a schengeni reptereken átszálló utasoknak újabb biztonsági ellenőrzésen kell átesniük, ami számukra kényelmetlenséget, a légitársaságoknak pluszpénzt jelent, mert nő az átszállási idő. Szakemberek szerint az audit sikertelensége borítékolható volt, a légi szabályozási ügyeknek alig volt gazdája az utóbbi években, elégtelen volt a kommunikáció a szolgáltató cégek és a szakminisztérium között.

Az EU idén tavasszal, a tavaly decemberi, Delta-gépen elkövetett merényletkísérlet után vezetett be új biztonsági szabályozást, s nálunk tesztelték először, hogyan sikerült azt átültetni a gyakorlatba. Ennek ugyan még nem egyenes következménye a reptér biztonsági besorolásának megvonása, de a szakemberekre intenzív munka vár, hogy kijavítsák az auditnál talált hiányosságokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik