Belföld

Megszólalhat a Sláger és a Danubius – perelhet a Neo és a Class

A médiajogász szerint ebből már csak az ORTT jöhet ki rosszul.

A médiajogász szerint a tegnapi jogerős döntés után egyértelmű, hogy az ORTT törvénysértést követett el a kereskedelmi rádiós frekvenciák őszi újraosztásakor. Polyák Gábor úgy véli, a hatályos médiatörvény hibája, hogy az ítéletet különféleképpen lehet értékelni.

Az ORTT azt mondja, a bíróság nem kötelezte őt a szerződések felmondására, mert polgári bíróság nem tehet ilyet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy a bíróság ezt nem teheti meg másik eljárásban – tette hozzá Polyák Gábor.

Az ORTT-nek harminc napja van arra, hogy közigazgatási eljárásban megvizsgálja a szerződés felmondásának feltételeit, aminek a végén – a szerződéskötés törvénytelenségéről szóló jogerős ítélet esetén – fel kell mondani a két kontraktust.

Ha ezt az ORTT nem teszi meg, akkor a sértett felek közigazgatási bíróságon kikényszeríthetik az eljárást – mondta a médiajogász, akit februárban Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök az ORTT elnökének jelölt.

Polyák Gábor szerint azonban, mivel most „éppen nincs” ORTT, szinte biztos, hogy harminc napon belül nem történik semmi. Az új Médiatanács megörökli az ORTT minden folyamatban lévő ügyét, tehát a leendő testület nem mentesül a mostani helyzet megoldása alól.

Polyák Gábor lát rá esélyt, hogy a Sláger és a Danubius visszakapja korábbi frekvenciáját. Az Ítélőtábla jogerős döntése után az a helyzet, hogy kizárólag az ő két pályázatuk volt jogszerű, ugyanakkor ez nem a többi induló hibája, hanem az ORTT-é, amely rosszul írta ki a pályázatot.

“Olyan egészen abszurd jogi helyzet jött létre, amelyben sokféle megoldás mellett lehet érvelni, és arról még nem is beszéltünk, hogy a teljes szabályozás a háttérben változóban van” – tette hozzá. Mint mondta, nemcsak a Sláger és a Danubius fordulhat bírósághoz, hanem ha elveszik a jogosultságát, a Class és a Neo Rádió is.

Ők is joggal mondják azt, hogy jóhiszeműen aláírtak egy szerződést, abban az ORTT elfogadott egy nyereséges üzleti tervet. Mindaz, ami ebből nem valósul meg, az az ORTT-től behajtandó kárként keletkezik náluk. Ebből csak az ORTT jöhet ki rosszul – véli a médiajogász.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik