Belföld

Visszatér a szakfelügyelő és pedagógusbérekről is dönt

Aki nem felel meg a központi elvárásoknak, és nem fejlődik, azt elbocsátanák.

Szeptemberben kezdődhet azoknak a szakfelügyelőknek a képzése, akikkel a külső pedagógusi és intézményi értékelő, minősítő rendszert vezetné be a kormány – írja meg nem nevezett forrásra hivatkozva a Népszava. A lap szerint a rendszer 2011 szeptemberére épülhet ki.

Az oktatásért felelős államtitkár régi terve szerint a pedagógusokat rendszeresen ellenőrizné a testület, így fizetésük mértéke, szakmai besorolásuk és munkaviszonyuk megmaradása is a szakfelügyelők kezébe kerülne.

A minősítési rendszer alapját az adná, hogy az értékelés alapján eltérően támogatná az állam a pedagógusokat. A Népszava szerint széles bérskálát alkalmaznának, így az egyes tanári fizetések között lényegi eltérések jelentkeznének az alapján, ki mennyire felel meg az elvárásoknak.

A bérskála tetején az általuk legjobbnak ítélt tanárok, intézményvezetők állhatnak. A szakfelügyelőknek nem tetsző pedagógusokat viszont először „hiányosságuk pótlására” köteleznék, aki pedig szerintük nem képes a fejlődésre, azt elbocsátanák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik