Belföld

Az ombudsman elköltöztetné a repülőversenyt

Fülöp Sándor szerint a hatóságok eddig túl engedékenyek voltak.

A jövő nemzedékek ombudsmanja kezdeményezte a nemzeti fejlesztési miniszternél a nem állami célú nyilvános repülőrendezvényekre, így a Red Bull Air Race-re vonatkozó részletes szabályozás megalkotását, amely hiányos. Ez is vezetett a jogalkalmazási “visszásságokhoz”.

Fülöp Sándor az elmúlt két év futamait vizsgálva megállapította, hogy a rendezvény olyan nagy zajjal jár, hogy az veszélyezteti az egészséges környezethez való jog érvényesülését. Tavaly a szervezőnek az első nap nem volt sem a légtér használatára, sem a rendezvényre engedélye, így veszélyeztette a légi közlekedés biztonságát, az élet- és vagyonbiztonságot.

Az országgyűlési biztos a légügyi, zajvédelmi, örökségvédelmi és építésügyi hatóságoknak azt javasolta, hogy feladatkörükben eljárva alkalmazzák megfelelően a jogkörükbe tartozó eszközöket: egyebek mellett az engedélyezést, a tiltást vagy a bírságot.

Fülöp Sándor a szervezőnek azt ajánlotta, hogy a versenyt olyan helyszínen tervezze, ahol a zaj- és műemlékvédelmi követelmények maradéktalanul érvényesíthetőek, ahol nem sérti az egészséges környezethez való jogból fakadó követelményeket.

A Red Bull Air Race elnevezésű gyorsasági műrepülő világbajnokság budapesti fordulóját minden évben augusztus 19-én és 20-án tartják. A versenynek 2004 óta ad otthont a Parlament előtti Duna szakasz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik