Belföld

“Láthatatlan” a kormány jogalkotása

Az ellenzék nem tudja gyakorolni jogosítványait. A Fidesz nem tartja alaptalannak a bírálatot.

Az MSZP kifogásolja, hogy az Országgyűlés úgy kezd vitázni több törvényjavaslatról a hét elején, hogy azokat még be sem nyújtották, szövegük ismeretlen. A párt frakcióvezető-helyettese nem a feszített tempót kifogásolta, hanem azt, hogy így az ellenzék nem élhet jogosítványaival.

Tóbiás József közölte, a házbizottság ülésén azt kérték, hogy holnapra legyenek meg az indítványszövegek, amelyek jövő héten kerüljenek ugyan a bizottságok elé, de a Ház csak egy héttel később kezdje meg a tárgyalásukat.

Tóbiás József jelezte, az elhangzott információk szerint a javaslatok ezúttal kormányzati előterjesztésként kerülnek a Ház elé, így a kabinetnek törvényileg előírt egyeztetési kötelezettsége van, például az Országos Érdekegyeztető Tanáccsal.

Előzőleg Balsai István, a Fidesz frakcióvezető helyettese bejelentette, hogy az Országgyűlés jövő héten elkezdi tárgyalni a kabinet 29 pontból álló gazdasági akciótervének végrehajtásához kapcsoló törvénycsomagokat.

A kormánypárti politikus azt mondta, tudomásul vették az ellenzéknek a házbizottság ülésén elhangzott, nem alaptalan kritikáját, hogy kevés az idő a törvényjavaslatok áttanulmányozására, ezért azt kérték a kormánytól, hogy pénteken nyújtsák be a háznak ezeket az indítványokat.

Balsai István kitért arra, hogy az Országgyűlés július 19-én új házelnököt és alkotmánybírákat is választ. Kérdésre válaszolva közölte, a házbizottság ülésén nem hangzott el az új házelnök neve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik