Pintér kenus barátja lesz a főrendőr

Lapinformációk szerint Hatala József válthatja Bencze Józsefet az Országos Rendőr-főkapitányság élén. Az fn.hu annak járt utána, hogyan várják a rendőrségen az új főkapitányt.

Napokon belül hivatalosan is bejelentheti Pintér Sándor belügyminiszter, hogy korábbi munka- és üzlettársa, a vele bizalmas viszonyban lévő Hatala József nyugalmazott altábornagy lehet az új főrendőr. A rendőrség berkein belül nem okozott meglepetést Hatala visszatérése.

Pintér embere és tudja mozgatni a rendőrséget – mondta el az ORFK élére várható Hatala Józsefről véleményét egy magas rangú rendőri vezető az fn.hu-nak. Bár forrásunk a „rendőrség mozgatásán” az állományon belüli személy- és pozíciócserékre utalt, Hatala József a műveleti területeken sem veszne el. A Teve utcában találkoztunk olyan véleménnyel is, hogyha 2006. júniusában Petrétei József akkori rendészeti miniszter nem meneszti a főkapitány helyetteseként dolgozó Hatalát, akkor vélhetően a 2006 őszi zavargások is simábban zajlanak.

2002-ben, az Erzsébet hídi csata felszámolása miatt a parlament emberjogi bizottsága is meghallgatta Hatalát, aki az origó cikke szerint úgy vélekedett, „hogy a tömegoszlatásra felkészültebb készenléti rendőröket a nyári időszakra a turisták által sűrűn látogatott helyekre, például a Balaton partjára vezényelték, és meg kellett várni, hogy felérjenek a fővárosba”.

A nyolc évvel ezelőtti meghallgatáson azt is hozzátette, hogy a rendőrségnek meg lett volna a törvényes lehetősége, hogy durvább módszereket vessen be – akár gumibotozást, akár könnygázt, vagy súlyosabb eszközöket – a demonstráció feloszlatására.

Fotó: Zsaru Magazin

A szabadidejében sokat kenuzó rendőr a 2006-os felmentése után követte Pintér Sándort az üzleti életbe. Közös cégük, az Euro Dentis Fogtechnikai és Szolgáltató Kereskedelmi Kft. ugyanabban az irodaházban bérelt irodát, ahol az Eclipse Zrt., amelynek Hatala a vezérigazgató-helyettese. Idén márciusban a VPOP nyomozói ki is hallgatták Hatalát, az Eclipse más vezetőit pedig őrizetbe is vették, mert a gyanú szerint közel 15 milliárd forint után nem fizettek áfát.

A nyugalmazott altábornagy egyébként dolgozott az Országos Balesetmegelőzési Bizottság élén és a polgárőr szövetség vezetésében is. Hataláról szerettük volna megkérdezni a rendőrszakszervezetek vezetőit is, ám ők péntek délelőtt a Belügyminisztériumban tárgyaltak.

Címkék: Belföld