Belföld

Nyakunkon az EU-elnökség, de nincs rá pénz

Több milliárd forint hiányzik a magyar uniós elnökségi feladatok ellátásához.

A Magyar Nemzet birtokába került kormányzati vizsgálati anyag szerint egyértelművé vált, hogy az elnökségi rendezvények, a kommunikációs feladatok tervezésében, a pályázatok, közbeszerzések kiírásában jelentős a csúszás, amely a jelenlegi jogi környezetben nem hozható be.

Nehezíti a helyzetet az is, hogy a nemzetközi tagdíjak, a kötelező jellegű, önkéntes felajánlások, az uniós befizetések elmaradása miatt a költségvetésből 5,8 milliárd forintos előirányzat szükséges ahhoz, hogy teljesíteni lehessen a Magyarországra háruló uniós kötelezettségeket – írja a lap.

A Magyar Nemzet korábban beszámolt arról, hogy a 2010. évi előkészületekre előirányzott kilencmilliárdos költségvetés majdnem egynegyedének, 2,1 milliárd forintnak egyszerűen eltűnt a fedezete a tervezett ingatlaneladások meghiúsulása miatt.

A lap szerint az előző kormány rendre elutasította a Fidesz javaslatait az elnökségi költségvetés külön törvényben való rögzítésére, pedig az garanciát jelenthetett volna a faladatokhoz szükséges források védelmére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik