Milliárdok hiányoznak a magyar EU-elnökséghez

Több milliárd forint hiányzik a magyar uniós elnökségi feladatok ellátásához - írta a Magyar Nemzet pénteken.

A lap birtokába került kormányzati vizsgálati anyag szerint az operatív feladatok áttekintése során egyértelművé vált, hogy az elnökségi rendezvények, a magyarországi kommunikációs, sajtó- és médiafeladatok tervezésében, a szükséges pályázatok, közbeszerzések kiírásában jelentős a csúszás, amely a jelenlegi jogszabályi környezetben nem hozható be.

A dokumentum szerint nehezíti a helyzetet az is, hogy a nemzetközi tagdíjak és a kötelező jellegű, önkéntes felajánlások, valamint az európai uniós befizetések elmaradása miatt a költségvetésből 5,8 milliárd forintos előirányzatra van szükség ahhoz, hogy teljesíteni lehessen a Magyarországra háruló uniós kötelezettségeket – írta a lap.

A Magyar Nemzet januárban már beszámolt arról, hogy a 2010. évi előkészületekre előirányzott kilencmilliárdos költségvetés majdnem egynegyedének, 2,1 milliárd forintnak egyszerűen eltűnt a fedezete a tervezett ingatlaneladások meghiúsulása miatt. A lap szerint az előző kormány rendre elutasította a Fidesz javaslatait az elnökségi költségvetés külön törvényben való rögzítésére, pedig az garanciát jelenthetett volna a faladatokhoz szükséges források védelmére.

Címkék: Belföld