Belföld

Kőbe vésett mondatokból templom

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Bayer Zsolttal, a Magyar Hírlap újságírójával ismertette a kezdeményezést.

A magyar megmaradás temploma épülne fel márványtáblákból, amelyekre a világ magyarlakta településeinek egy-egy mondatát vésnék fel. Semjén Zsolt, a KDNP elnöke szerint mintegy kilencezer olyan település van, ahol kisebb-nagyobb számban élnek magyarok.

Mint mondta: arra kérik a polgármestereket, a magyar szervezeteket, a szórványban dolgozó egyháziakat, hogy keressék meg a településeket, az ott élőket, s kérjenek egy mondatot tőlük, amit magukkal kapcsolatban a legfontosabbnak tartanak.

Fontos, hogy egy-egy történelmi korszak a saját lenyomatát otthagyja az időben a következő generációknak és a jövőnek. Szeretnénk üzenetet hagyni a magyar megmaradás gondolatának jegyében – foglalta össze a kezdeményezést a miniszterelnök-helyettes.

A kezdeményezést elindító Bayer Zsolt újságíró azt mondta, hogy ez az ötlet öt éve fogalmazódott meg. A Magyar Hírlap publicistája és az Echo Tv műsorvezetője kitért arra, hogy amennyire csak lehetséges, a Trianon-traumából meg kell próbálni pozitív gondolkodást “kihozni”.

Erre szerinte egyetlen mód van, Trianonról meg kell próbálni úgy gondolkodni, hogy a Trianon utáni megmaradás önmagában egy csoda.”Trianonban az a pozitívum, hogy a nemzet túlélte, s ez önmagában egy olyan pozitívum, amire építeni lehet” – fogalmazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik