404 milliót kampányolt el az MSZP

Az MSZP összesen - az állami támogatással együtt - mintegy 404 millió forintot fordított a 2010. évi országgyűlésiképviselő-választásra a párt honlapján található összesítés szerint, így kampányköltése nem haladta meg a törvényes kereteket. Az elköltött összeg több mint fele propagandára ment el.

Az áprilisi választásokra 386 jelöltet állító párt a kampánykiadások bevételi oldalán 18,8 millió állami választási támogatást, 318,3 millió forint összegű, az állami költségvetésből származó alaptámogatást, 60 millió forintnyi adományt és hatmillió forint egyéb bevételt tüntet fel. Vagyis saját erőből hatmilliót költött a kampányra.

A beszámoló szerint az MSZP “propagandaköltségre” költötte a legtöbbet, összesen 230 millió forintot. A párt posta és a telefonkiadásai 102, hirdetései és reklámjai 1,1 millió forintba kerültek. A párt költött még egyebek mellett bérleti díjakra 22,6 milliót, anyagköltségre 31,5 milliót, közlekedésre pedig 2,3 millió forintot.

A választási eljárásról szóló törvény szerint a jelölő szervezetek a költségvetési támogatáson felül jelöltenként legfeljebb egymillió forintot fordíthatnak a választásra.

A 2010-es választáson résztvevő minden jelölőszervezetnek és független jelöltnek legkésőbb június 24-ig kell a közlönyben nyilvánosságra hoznia a választásra fordított állami és más pénzeszközök, anyagi támogatások összegét, forrását és felhasználásának módját.

Az MSZP-n kívül eddig a Jobbik és a Fidesz-KDNP hozta nyilvánosságra a kampánykiadásairól szóló beszámolóját, a dokumentumok szerint mindannyian a törvény szabdta korlátokon belül maradtak.

Címkék: Belföld