Kereskedelmi láncok a célkeresztben

Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) bejelentést tett a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál (MGSZH) három, beszállítóival szemben erőfölényével visszaélő kereskedelmi lánc miatt - írta a Népszabadság csütörtökön.

A lap úgy tudja, az Éfosz – amely korábban tagjaitól kért be adatokat a kereskedőláncok erőfölényes magatartásáról – beadványában a Tesco, a Spar és a CBA láncot nevezte meg, amelyek a szövetség álláspontja szerint megsértik a beszállítók védelmére hozott 2009-es törvény több pontját.

Az MGSZH megerősítette, hogy a három lánccal kapcsolatban vizsgálják az ügyet, ám a folyamatban lévő vizsgálatra való tekintettel egyelőre nem adott további felvilágosítást. Amennyiben a vizsgálat nyomán bebizonyosodik a kereskedelmi láncok visszaélése, úgy a tavaly ősszel elfogadott, jogszabály alapján akár ötszázmillió forint bírságot is kiszabhat a hivatal – írta a lap.

A Népszabadságnak Fodor Attila, a CBA szóvivője azt mondta: a céghez nem érkezett panasz a beszállítóktól, s hasonlóan nyilatkozott a Tesco és a Spar is.

Címkék: Belföld