Belföld

Aláírta az államfő a három csapást

Hiába kértek a civilek alkotmányossági vizsgálatot, Sólyom László ezt a törvényt átengedte.

Aláírta Sólyom László köztársasági elnök a büntető törvénykönyv (Btk.) több pontján változtató módosítást, amelyre csak a Fidesz és a KDNP képviselői szavaztak igennel. Az úgynevezett “három csapással” a parlament szigorított a jogszabályon.

A büntetési tételek felső határa a kétszeresére nőtt, ha azok közül három, személy elleni volt és erőszakos. Visszaállították a “középmértékes büntetést”, és szigorúbb szankciókat rendeltek el azok ellen, akik tanárok ellen követnek el erőszakos bűncselekményeket. Az új szabályok a nemzetiszocialista mellett a kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadását is büntetik.

A változtatások miatt több parlamenti frakció és civil szervezet – köztük a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar Antifasiszta Liga, a Magyar Demokratikus Charta és a MEASZ – is tiltakozott. A Magyar Helsinki Bizottság nyílt levélben arra kérte Sólyom László államfőt, hogy előzetes normakontroll céljából forduljon az Alkotmánybírósághoz a “három csapás” néven ismertté vált törvényt ügyében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik