Tűzoltókat, postásokat, tanárokat a parlamentbe!

100 emberből 97 hisz a tűzoltónak, 95 a postásnak, 9 politikusnak.

A tűzoltók, a postások és a pedagógusok bizalmi indexe 90 százalékos vagy a feletti, a politikusoké viszont a 10 százalékot sem éri el Magyarországon. Ez derül ki a GfK Hungária Piackutató Intézet 20 szakma elfogadottságát vizsgáló nemzetközi felméréséből.

Magyarországon a lista elején és végén szinte alig történt változás tavalyhoz képest. 97 százalékos a bizalom a tűzoltók iránt, őket 95 százalékkal követik a postások, 90 százalékkal a tanárok, tanítók, 88 százalékkal az orvosok, és 80 százalékkal a katonák.

A rendőrök népszerűsége Magyarországon 65 százalék, ami alacsonyabb, mint a többi vizsgált országban, de még így is magasabb a 9. helyen álló bírák 60 százalékos bizalmi indexénél.

A papság a tavalyihoz képest két hellyel hátrébb került, bár Magyarországon nem volt érzékelhető a katolikus egyházzal kapcsolatos botrányok hatása a bizalmi index alakulására. Az egyházi elöljárók iránti bizalom mértéke nemzetközi szinten mégis magasabb, 58 százalékos, mint hazánkban, ahol idén 50 százalékot mértek.

A lista végén nincs jelentős változás: az utolsó előtti helyen az újságírók állnak, akikben tavaly a megkérdezettek 29, idén pedig 31 százaléka bízott. Ennél rosszabb bizalmi index csak a politikusoknál figyelhető meg. Náluk tavaly és idén is messze a legrosszabb bizalmi indexet mérték. A politikusok 9-9 százalékkal stabilan az utolsó helyen zárták a sort, azaz, irántuk tízből alig egy megkérdezett fejezte ki bizalmát.

Címkék: