Belföld

Új katasztrófabiztosítási rendszer kell

Nem tartható a jelenlegi állapot, amikor mindenki az államtól vár segítséget.

Az egyre kiszámíthatatlanabb időjárás miatt évek óta sürgetik egy katasztrófabiztosítási rendszer bevezetését a szakemberek – írja a Napi Gazdaság. Asztalos László, a biztosításfelügyelet korábbi vezetője úgy véli, nem mindegy, hogy a kockázatok viselése az adók, járulékok vagy illetékek “szétterítéséből” származik vagy ösztönző-kikényszerítő biztosítási konstrukciókból.

A világszerte működő 32 rendszer többsége “üzleti” modell, de több országban alkalmazzák az úgynevezett szociális rendszert is. Utóbbiban az állam szerepe a meghatározó, de minden ingatlan tulajdonosának minimális biztosítási díjat kell fizetnie. Asztalos szerint ez az összeg Magyarországon évi 2400 forint lenne, amit az illető járandóságából automatikusan vonnának le. Ennek ellentételezéseként minden ingatlanra lenne biztosítás, az ártérben levőkre maximum 5 millió forint. A befizetésekből keletkező évi 7 milliárd forintot egészítené ki az állam 30 százalékos garanciával, amelyet csak a viszontbiztosítások igénybevétele után lehetne lehívni.

Ezt a rendszert további önkéntes biztosítások egészítenék ki, ezek szolgálnának a nagyobb értékű ingatlanok kárának fedezésére. A tisztán üzleti modell döntően önkéntes biztosításokra épül, de évi 12 ezer forintos díjért 15 milliós értékhatárig nyújtana fedezetet az ingatlanokat ért károkra. Az állam itt is vállalhatna garanciát, mégpedig a másik modellel megegyező mértékben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik