Belföld

A jobbik is száműzné Károlyi Mihály szobrát

Hegedűs Lorántné és Hegedűs Tamás előtt már Kövér László is ezt "ígérte".

A Jobbik országgyűlési határozatban kezdeményezi a Károlyi-szobor eltávolítását. Az ellenzéki párt gróf Tisza István szobrát szívesebben látná a Kossuth téren. A radikális párt szerint Károlyi Mihály hazaárulást követett el.

A Jobbik így értékeli, az I. világháborúból hazatérő 1,2 millió magyar katona leszerelését. A párt a Kossuth tér 1934-es állapotát állítaná helyre, ami “történelmi igazságtételként” is szolgálna a Károlyi Mihály miniszterelnökké választásának napján meggyilkolt Tisza Istvánnak.

Az MSZP erre még nem reagált, de korábban a Fidesznek címezve tiltakozott a “kirekesztő, ókonzervatív politikai kultúra” ellen. Lendvai Ildikó akkor arra reagált, hogy Kövér László, a Fidesz választmány elnöke szintén a Károlyi-szobor eltávolítását ígérte egy közönségtalálkozón.

Lendvai Ildikó szerint pártja minden eszközzel megvédi Károlyi Mihály szobrát, akinek nevéhez a köztársaság születésnapja fűződik, s aki – mint írta – “a szolidaritás örök példáját mutatva” saját birtokát osztotta fel a szegények között.

“Ha a Fidesznek ma nem kell Károlyi, holnap nem kell Ady, Jászi Oszkár, József Attila és Bibó István sem. De a szocialistákon kívül is sokan vannak az országban, akiknek kell” – írta akkori közleményében Lendvai Ildikó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik